Narodí se Pán Ježíš Drůzům ?

22. 4. 2010 11:48
Rubrika: Izrael

Vlastně by se měl tento článek jmenovat takto. Narodí se Pán Ježíš Drůzům do kalhot? Jak jsem k tomuto nesmyslu vlastně přišla?  A kdo jsou to Drůzové ? Ani já neměla o jejich existenci ani tušení, než jsme se vydali na první poznávací výlet po Izraeli.

Bylo pěkné slunečné odpoledne a my se vydali směr Karmel - tedy na jeho nejvyšší vrchol. Cestou míjíme skupinky Židů i Arabů, postávají u silnice a snaží se prodat své výpěstky -převážně zeleninu. Spíš pozoruji okolí,cesta vede po úpatí pohoří Karmel, většinou je lesnaté s jehličnany i listnáči.Někde jsou planě rostoucí háje olivovníků i bobkového listu. To je známka toho,že se blížíme k vrcholu.

A co je na vrcholu? Nejdříve míjíme vojenskou posádku, vjíždíme na parkoviště,platíme 2 šekely a jsme tu.Nejvyšší vrchol místa kde měl pobývat Eliáš je obehnán plotem a za ním je klášter. Já se odpoutávám od ostatních a jdu sama (tak se nejlépe nasává atmosféra) na průzkum. Na nádvoří tohoto kláštera je ohromná socha znázorňující Eliáše,jak zabíjí proroky Baala. Moc se mi to nelíbí asi mi chybí dokonalost soch M.B.Brauna. Ale sem to vlastně patří,vždyť je to místo spojené s Božím prorokem a tím i s Bohem.

Procházím areálem dál a vystupuji na terasu a přede mnou se rozkládá nížina Jezreel.Je to do dáli táhnoucí se plošina uzavřená z jedné strany pohořím Karmel a z druhé vidím i část Libanonu,horu Tabor...

Pátrám v paměti co o této nížině vím. Před mnoha a mnoha lety to byla jen bažina prolezlá nemocema - malárií,zimnicí, všelijakýma potvorama. Židé tuto nížinu koupili od beduínů a zůrodnili.Nyní je to velmi úrodná část Izraele. Vidím zůrodněná pole,města,silnice a v dáli Megido. Že by to mělo něco společného s Armagedonem? Samozřejmě, že ano. Ar (nížina) - megido. Zde se odehrávalo mnoho bitev a ještě jedna bude. To bude již ta poslední bitva,pravý ne filmový Armagedon. Izrael bude stát proti všem státům světa, ale jedině s Izraelem bude Hospodin a Pomůže Izraeli k vítěztví.To vše mi probíhá hlavou.Tady je minulost, přítomnost i budoucnost. A tu náhle slyším hlas, hlas Pána Ježíše,který mi říká-Já jsem tu byl,já tu jsem a já tu budu na věky- stála jsem v němém úžasu, protože ten hlas byl tak jasný, tak milý a mluvil ke mě.Neslyšela jsem ho ušima,ale srdcem.Ale přesto jsem cítila, že Pán stojí vedle mne. Byl to pocit,který nelze popsat, byl tak intenzivní,plný až jsem se z toho rozplakala a rozechvívá mne to stále.

Vytrhl mne až hlas Davida (mesiánský Žid a správce hotýlku), který s náma všude jezdí a já mám tak opravdového průvodce. Chtěl mne ještě upozornit na několik zajímavostí.Na tomto vrcholu pramení potok Kišon a pokud v Izraeli 3 roky neprší je v tomto potoce voda,odtud bral Eliáš vodu na pití. NA tento vrchol také chodili lidé pro zprávy.Příroda zde tvoří přírodní amfiteátry a pokud sem lidi přišli, mluvčí se postavil na určité místo a slyšeli ho opravdu všichni. Lidé sem chodívali pro informace o všem možném.

Musíme jet, pokud ještě chcem navštívit Drůzkou vesnici, která leží pod Karmelem. Vesnice se jmenuje Dalyat el Karmel.

A kdo jsou to Drůzové ? Jsou to potomci Mojžíšova tchána Jetre, kteří přišli do Izraele před mnoha sty lety.S Izraelci žijí v míru a přátelství. Jako jediní Arabové chodí i na vojnu a jsou vůči Izraeli loajální.

Jejich náboženství je šíítský islám, ale ostatní Arabové se na ně dívají skrz prsty a odpírají jim příslušnost ke  svému nábožensví.Drůzové se sami nazývají al Muvahhidůn - monoteisté. Jejich učení je esoterické,věřící se dělí na zasvěcence a nezasvěcené laiky.Zasvěcení nosí černý hábit a bílou pokrývku hlavy. V Izraeli je asi 80 000 Drůzů.

V Dalyat el Karmel se živí převážně turistickým ruchem. Májí tu malé obchůdky, krámečky se vším možným. Suvenýry, oblečení i tretky. Mě nevíc zajímají měděné, cínové nádoby krásně zdobené rytými ornamenty. Do jednoho obchůdku lezu. Zaujal mne i jeho prodavač. Starý muž v bílé košili, černých kalhotách a bílé čapce, že by zasvěcený? Kupuji od něho hrníček a misku zdobenou motivem ryb a koše. Jeho krámek je zajímavý, prolézám jeho tmavá zákoutí až vlezu do? Prodavač,který za mnou přišel mi řekl, že je to jejich modlitebna , nedovolil mi fotit. Mohla jsem vyfotit jen jeho a stěnu za ním.Na ní visí fotka 3 mužů. Je to jeho otec,děd a praděd. (viz fotoalbum Drůzové). Když tak fotím, všimnu si dost zarážející věci.Ten Drůz má kalhoty s rozkrokem až u kolen.VYpadá to jak kdyby měl klonaní kapsu,ale proč to tak má ? Kdyby mu bylo 15 tak pochopím,že se snaží být moderní...David si všimne mého překvapeného výrazu a vysvětluje. Drůzové věří (snad symbolicky), že se jim do kalhot narodí Pán Ježíš a proto nosí ty zvláštní kalhoty...

PS: pokračování příště - Hrob dcery Gamaliela

Vyprošujte Jeruzalému pokoj

Zobrazeno 1041×

Komentáře

barak

Jak to myslí s tím narozením? nějak si to nedokážu představit, pokud to myslí symbolicky, tak by přece takové kalhoty nenosili ne?

aja-izrael

Ahoj,jak to přesně myslí jsem se neptala,ale jedna kolegyně,která tam se mnou byla tvrdí, že to myslí opravdu.Jenže mně se to zdá tak neuvěřitelné,že jsem to do článku neuvedla.

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková